The Story

Originally designed by Burke, Kober & Nicholais of Los Angeles in 1964, the Taj Mahal Medical Center, located in Laguna Hills, California, is an excellent example neoclassical contemporary architecture as exemplified by buildings such as the Dorothy Chandler Music Center in Los Angeles, the Avery Fisher Symphony Hall in New York and the American Embassy in Athens, Greece.  These were all timeless, monumental buildings, designed by prominent architects of their time, which made their substantial presence known.

The design improvements that took place at the Taj Mahal Medical Center in 2011 not only help identify the main entrance points to the building in a manner that reinforces the buildings relationship to parking and the overall site development, it also brought the Taj Mahal Medical Center into the 21st Century with contemporary design elements. The site circulation was strengthened with clear vehicular paths and way finding signage.  A striking new landscape design enhances the presence of the building while creating a warm inviting environment.  A new plaza with artful water features creates a delightful “people space” while enhancing the symmetry of the neoclassical buildings design.

The Taj Mahal Medical Center offers a comfortable, classic and professional environment within a high-image building in the heart of Laguna Hills. The project offers a premier location providing one of the best financial and medical office locations in South Orange County, immediately adjacent to Saddleback Memorial Hospital, The Laguna Hills Mall, and Laguna Woods Village (formerly Leisure World). Breathtaking views of Saddleback Mountain can be seen from various suites within the building.

Other changes that took place are as follows:

  • The addition of over 80 parking stalls
  • Vehicular and pedestrian circulation was improved for 100% of the building perimeter
  • Handicapped access ramps are updated for easier use
  • A public access plaza was built at the east (main entrance) side of the building
  • The perimeter of the building podium was re-clad with Striato Olimpico marble imported from Greece
  • The perimeter of building columns were up-lit with state of the art low-energy LED light fixtures
  • All parking lot lights were upgraded
  • All paved areas were upgraded to provide on-site treatment of storm water
  • A prominent monument exterior signage program was implemented to provide tenant identity
  • Visitor friendly directional signage is now available both inside and outside of the building
  • 100% of the parking lot was paved with new asphalt
  • A gurney elevator was added to the west side of the building